Tavlor i afrika

Tavlor med Afrikanskt ursprung har länge varit en hit bland konstsamlare. Dessa tavlor har ofta motiv som inte sällan eldar upp tittaren med sin färgsprakande användning av färger och och härliga organiska motiv som ofta är standard för tavelramar ifrån denna kontinenten. Finns det då säljare av tavlor med motiv ifrån Afrika och övriga delar av världen? Jo efter lite googlande kunde jag hitta tavelmotiv som mycket väl skulle kunna hänga nere i en afrikanska by hos https://mynewart.se. Faktum är att de tavlorna har vunnit en mängd priser och deras värde har på senare tid skjutit i höjden så att det ett tag vallfärdade konstsamlare ner till Kenya, Nigeria och Sydafrika i jakt på tavlor.

Naturligtvis märktes detta hos konstnärer i Afrika vilka började ta till sig tekniken (läs. Internet) för att nå längre ut och kunna erbjuda främst Amerikaner och folk ifrån Asien deras alster. Många har börjat kunna leva på de beställningar som kom via nätet. Det pengar som kommer in används för att köpa mer boskap och i vissa falla har ett par konstnärer gått samman och bygg upp skjul där som fungerar som ateljéer ute på savannen. Där kan de på ett säkert sätt från både vilda djur och väder skapa makalösa tavlor baserade på de djur och de härliga landskap som finns utanför ateljén.

Tankarna för oss till de Europa där folk gärna i början av 1900-talet tog sig upp i bergen för att ge sig själva vidsträckta landskap där både grön natur bröts av mot den vita kontrasten i bergtopparna som var täckte med snö som aldrig smälte. Detta tillsammans med molnen och deras lustiga beteende har gett oss många vackra motiv.
Det verkar som att Afrika går samma väg fast utan snöiga bergstoppar och istället stora vilda djur och härligt vajande gräs ute på stäppen. Att skapa tavlor är en företeelse som sker världen över och nu när teknikens gränser brett ut sig så får allt fler tillgång till den handeln som sker över nätet.